Veelgestelde vragen
Wat doen jullie met de verzamelde foto’s?
De verschillende schenkingen vormen samen de collectie Facing Srebrenica, die wordt ondergebracht bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Daarnaast wordt een groot deel van de foto’s gedeeld met het Srebrenica Memorial Center, waar ze worden beschreven en gecontextualiseerd door medewerkers en vrijwilligers. In Nederland zullen Dutchbatveteranen hetzelfde doen. Zo ontstaat er een contextrijke fotocollectie en worden herinneringen veiliggesteld.
Ik ben nabestaande of overlevende van de Srebrenica genocide, hebben jullie ook foto’s van mij of mijn naasten?
Graag zoeken wij dit samen met u uit. U kunt een e-mail sturen naar
Ik ben Dutchbat veteraan, hebben jullie ook foto’s van mij of mijn naasten?
Graag zoeken wij dit samen met u uit. U kunt een e-mail sturen naar
Ik ben particulier of onderzoeker, kan ik deze foto’s raadplegen?
In verband met de privacy van de mensen die op de foto staan is het nu niet mogelijk om toegang te krijgen tot een groot deel van het archief. Wij hopen dat hier in de toekomst verandering in komt. Wij onderzoeken een goede manier waarop dit wel kan. Ondanks de beperkte openheid van de collectie kunt u altijd uw verzoek mailen naar
Welke partijen werken samen bij dit project?
Dit project is een samenwerking tussen de Faculteit Militaire Wetenschappen van de Nederlandse Defensieacademie, de Universiteit van Amsterdam, het Srebrenica Memorial Center en het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Verder wordt het project ondersteund door het Nederlands Veteraneninstituut, Balkan Investigative Reporting Network, het Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en Clariah.
Schenken en collectie
Hoe kan ik schenken aan het project?
Wat fijn dat u overweegt foto’s bij te dragen aan het project. U kunt direct een bericht sturen via de pagina Foto's doneren of u kunt contact opnemen met collectiespecialist Renna Elfrink via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Ik heb foto’s van een andere uitzending dan Srebrenica, kan ik ook doneren?
De nadruk ligt bij dit project op foto's gemaakt in de Safe Area Srebrenica in 1994-1995. Wij kunnen dus alleen schenkingen aannemen die verband houden met deze uitzendingen. U kunt wel contact opnemen met het NIMH dat een bredere militair historische collectie beheert: https://www.nimh.nl/.
Hoe wordt de privacy van de schenkers gewaarborgd?
De privacy van de schenkers is voor ons erg belangrijk. Wij voldoen aan alle wetgeving wat betreft de AVG en archieven. De foto’s zijn veilig opgeborgen in de collectie en (nog niet) niet toegankelijk voor buitenstaanders. Schenkers en geportretteerde die dat wensen kunnen volledig anoniem blijven.
Houd ik inzage in mijn foto’s als ik deze schenk?
U behoudt te allen tijde het recht om uw materiaal in te zien. Als wij de geschonken materialen digitaliseren ontvangt u tevens een hoogwaardige scan voor eigen gebruik.
Nemen jullie ook documenten, video’s of ander materiaal aan?
Indien deze zaken onze kennis over Srebrenica kunnen vergroten is dat zeker mogelijk. Neem contact op met collectiespecialist Renna Elfrink via
Publicatie en Media
Ik wil een media-aanvraag doen
U kunt contact opnemen met het project via